Monday 28 November 2011

Resepi Asam Pedas(Ikan Kerisi)

Bahan-bahan:

1-Bawang merah (2)
2-Bawang putih (1)
3-Serai(1)
4-Asam gelugor(1)
5-Kunyit debu(suku daripada sudu kecil)

*Tambahan:

6-Bendi(ikut suka)
7-Tomato(ikut suka)
8-Daun kesom

       PALING PENTING!!

~IKAN KERISI!!

Cara-cara:


  1. Mula2 letakkan periuk diatas dapur.Kemudian masukkan air didalam periuk(separuh daripada periuk).Letakkan asam gelugor & serai.
  2. Sementara menunggu periuk mendidih,tumbuk bawang merah berserta bawang putih(kalau nak blander pon   tak pe).Apabila air didalam periuk sudah mendidih,masukkan bawang yang sudah ditumbuk tadi,lada giling&kunyit debu.
  3. Biarkan seketika.Tunggu sehingga mendidih.Apabila mendidih,letakkan Ikan Kerisi kedalam periuk.Letakkan garam,gula(secukup rasa).Kacau dan masukkan bendi,tomato buah dan daun kesom. 
  4. Siap untuk dihidangkan!

No comments:

Post a Comment