1-Bawang merah (2)
2-Bawang putih (1)
3-Serai(1)
4-Asam gelugor(1)
5-Kunyit debu(suku daripada sudu kecil)
*Tambahan:
6-Bendi(ikut suka)
7-Tomato(ikut suka)
8-Daun kesom
PALING PENTING!!
~IKAN KERISI!!
Cara-cara:
- Mula2 letakkan periuk diatas dapur.Kemudian masukkan air didalam periuk(separuh daripada periuk).Letakkan asam gelugor & serai.
- Sementara menunggu periuk mendidih,tumbuk bawang merah berserta bawang putih(kalau nak blander pon tak pe).Apabila air didalam periuk sudah mendidih,masukkan bawang yang sudah ditumbuk tadi,lada giling&kunyit debu.
- Biarkan seketika.Tunggu sehingga mendidih.Apabila mendidih,letakkan Ikan Kerisi kedalam periuk.Letakkan garam,gula(secukup rasa).Kacau dan masukkan bendi,tomato buah dan daun kesom.
- Siap untuk dihidangkan!
No comments:
Post a Comment